Újabb engedélyezett fajták Bordeaux-ban

A sauvignon blanc és több fehér szőlőfajta már akár az idén is engedélyt kaphat a rozé crémant előállításában Bordeaux-ban. A bordeaux-iak azt kérik, hogy a jövőben engedélyezzék a fehér szőlőfajták használatát is a rozé crémant előállításához. Ezzel a borászok a globális felmelegedés nem kívánatos hatásai ellen kívánnak fellépni, mivel így frissebb rozékat tudnának készíteni. A... Tovább..


A sauvignon blanc és több fehér szőlőfajta már akár az idén is engedélyt kaphat a rozé crémant előállításában Bordeaux-ban.

A bordeaux-iak azt kérik, hogy a jövőben engedélyezzék a fehér szőlőfajták használatát is a rozé crémant előállításához. Ezzel a borászok a globális felmelegedés nem kívánatos hatásai ellen kívánnak fellépni, mivel így frissebb rozékat tudnának készíteni. A termelési feltételeket szabályozó Cahier des Charges-hez már benyújtották a módosítási kérelmet. Ez konkrétan a muscadelle, a sémillon, a sauvignon blanc és a sauvignon gris szőlőkre vonatkozik – az előbbiek legfeljebb 30 százalékos, míg a sauvignon blanc és a gris pedig egyenként legfeljebb 10 százalékos arányával szerepelhetne a rozé crémant-okban. A változás már szeptember 1-jén hatályba léphet, és így először a 2021-es évjáratra vonatkozna.

Stéphane Gabard, a Bordeaux és a Bordeaux Supérieurs szakszervezet elnöke a francia szaksajtónak így nyilatkozott: “Borászaink felvetették, hogy bizonyos évjáratokban fehér szőlőt kevernének a rozéba, hogy így őrizzék meg a frissességet és szabályozzák a profilt”.

A bordeaux-i rozé cremant-ok eddig csak a cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, camenère, malbec és petit verdot vörös fajtákat tartalmazhatták, 2020-ban mintegy 60 ezer hektoliter Cŕemant de Bordeaux készült.

Forrás: Meiningers

(Visited 2 times, 2 visits today)

The post Újabb engedélyezett fajták Bordeaux-ban appeared first on VinCE Magazin.