A francia miniszter támogatja Champagne-t az új orosz törvénnyel szemben

Champagne-ban az új orosz címkézési törvény miatti felháborodást a francia külkereskedelmi miniszter határozott szavai követték: megígérte, hogy megvédi a termelők érdekeit. A pezsgőkészítőket a múlt hét végén érte meglepetés, miután Vlagyimir Putyin elnök a hírek szerint aláírta azt a törvényt, amely kimondja, hogy a “sampanszkoje” szó, amely a pezsgő közvetlen fordítása, ezentúl kizárólag a hazai... Tovább..


Champagne-ban az új orosz címkézési törvény miatti felháborodást a francia külkereskedelmi miniszter határozott szavai követték: megígérte, hogy megvédi a termelők érdekeit.

A pezsgőkészítőket a múlt hét végén érte meglepetés, miután Vlagyimir Putyin elnök a hírek szerint aláírta azt a törvényt, amely kimondja, hogy a “sampanszkoje” szó, amely a pezsgő közvetlen fordítása, ezentúl kizárólag a hazai borászatok számára van fenntartva. A “Champagne” latin betűkkel továbbra is szerepelhet a palack főcímkéjén Oroszországban, de a hátsó címkén a Comité Champagne szerint a “pezsgő” feliratnak kell szerepelnie.

Franck Riester francia külkereskedelmi miniszter a Twitteren közölte, hogy kormánya “a pezsgőtermelők érdekeinek védelmében” nem fog kompromisszumot kötni a borokra és szeszes italokra vonatkozó új orosz címkézési szabályok miatt. Felvetette annak lehetőségét is, hogy Oroszországot a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elé citálják. Az EU zászlaja alatt “nem fogunk habozni, hogy szükség esetén a WTO előtt is fellépjünk Oroszországgal szemben” – mondta.

A francia Comité Champagne “botrányosnak” nevezte Oroszország új címkézési szabályait.

A bizottság azonban még mindig az új szabályok finomságait vizsgálja, mivel csak a hét elején kapta meg a további részleteket.

“Senki sem tudta, hogy ez fog történni” – mondta Charles Goemaere, a Comité Champagne főigazgatója. “Még mindig nem vagyunk tisztában a pontos következményekkel.”

Az azonnali hatás az Oroszországba irányuló pezsgők gyors leállása volt. “Az összes szervezett szállítmányt egyelőre le kellett állítani” – mondta Goemaere. Elmondta, hogy a Comité elsősorban azért tanácsolta a termelőknek a szállítások felfüggesztését, hogy elkerüljék annak kockázatát, hogy a palackok az orosz határon elakadjanak. Goemaere hozzátette, hogy “a pezsgőtermelők számára sokkoló lehet, ha azt tapasztalják, hogy többé nem használhatják a nevüket”.

Reményét fejezte ki, hogy a szállítások “a lehető leghamarabb” folytatódhatnak, és hogy – esetleg diplomáciai vagy kereskedelmi csatornákon keresztül – sikerül megoldást találni, de ez a fejleményektől függ. Azt mondta, hogy a következő lépésekkel kapcsolatban még korai a döntés, de reméli, hogy a diplomácia segíthet. “Az első dolog az, hogy megkérjük Franciaországot és az EU tisztviselőit, hogy vegyék fel a kapcsolatot orosz kollégáikkal” – mondta Goemaere. Majd hozzátette: “Pontosan meg akarjuk érteni ennek az új törvénynek az indokait, hogy megpróbáljunk megoldást találni”.

A champagne az EU-ban és számos más, nem uniós országban védett név, és a Comité Champagne arról ismert, hogy határozottan védi a termelők jogait a kifejezéshez. Oroszország régóta lelkes pezsgőfogyasztó ország: néhány palack még a napóleoni korszakban is átjutott a blokádokon. A Comité Champagne adatai szerint 2020-ban az Oroszországba irányuló pezsgőexport mennyisége közel 10%-kal, közel 1,9 millió palackra, értéke pedig mintegy 2%-kal, 35 millió euróra nőtt. A globális champagne-szállítások, beleértve az exportot és a Franciaországon belüli szállításokat is, tavaly 18%-kal csökkentek 2019-hez képest, elsősorban a Covid-19 világjárvány hatása miatt – közölte a Comité.

Forrás: Decanter

(Visited 11 times, 12 visits today)

The post A francia miniszter támogatja Champagne-t az új orosz törvénnyel szemben appeared first on VinCE Magazin.