Olasz innovációval hódít a Hold utca legújabb egysége

Ha valaki kevésbé él benne a budapesti belváros nyüzsgő életének mindennapjaiban, könnyen szembesül azzal a ténnyel, hogy egykori törzshelyének mára hirtelen hűlt helye, párat arrébb lépve pedig egy übertrendi, akár valamilyen egzotikus ország ízvilágával felturbózott fine dining étterem csábít barátságos meleg fényeivel közelebbi ismerkedésre. Hasonlóképpen szinte hétről hétre szaporodni látszik az egyre igényesebb, innovatívabb borbárok... Tovább..


Ha valaki kevésbé él benne a budapesti belváros nyüzsgő életének mindennapjaiban, könnyen szembesül azzal a ténnyel, hogy egykori törzshelyének mára hirtelen hűlt helye, párat arrébb lépve pedig egy übertrendi, akár valamilyen egzotikus ország ízvilágával felturbózott fine dining étterem csábít barátságos meleg fényeivel közelebbi ismerkedésre. Hasonlóképpen szinte hétről hétre szaporodni látszik az egyre igényesebb, innovatívabb borbárok száma: mégiscsak hazánk egyik jelentős kultúrcikkéről van szó.

Az ősz közepén, a gasztro-vonalon már így is igen erős Hold utcában szépen csendben megnyitott egy új borbár, amely innováció terén is hozza az ezen a szinten megélhetési fixet biztosító kötelezőt. Az Easy Wine budapesti egysége az olasz WineEmotion enomatic rendszerével kínál valami mást, mint amit egy itthoni tipikus borbártól megszokhattunk, mindezt párosítva a fine dining és a bisztrókonyha közti aranyközéputat választó szezonális konyhai fogásokkal.

Kezdjük mindjárt az elején: mit is tud az enomatic?

A borospalackok hering módra sorakoznak egymás mellett egy futurisztikusnak tetsző beépített akvárium-szerű szekrénykében, amely a bort nitrogén gáz alatt tartja. A WineEmotion terméke egy chipes kártya használatával működik, mindenki személyes preferenciája alapján döntheti el, hogy negyed-, egy vagy másfél deci bort szeretne kérni a számára szimpatikus palackból. Az ellenértéket a rendszer erre a chipes kártyára terheli, amelyet távozáskor kell kiegyenlíteni.

Nagyjából úgy működik ez az egész rendszer, mint a Vapiano, leszámítva, hogy alkoholos bódultságunk azért könnyebben csábít arra, hogy mélyebben nyúljunk a pénztárcánk zsebébe, mint egy Margherita pizza.

Az Easy Wine koncepciója azonban tanulásra is sarkall: ételünk mellé akár mi magunk is kikísérletezhetjük, hogy melyik bor illik legjobban. Mindezt ráadásul megtehetjük anélkül, hogy magunkon tudnánk a szakképzett sommelier esetleges rosszalló tekintetét, amikor egy tanyasi csirke fogás mellé mi inkább egy klasszikus bordói házasításról álmodozunk, mint mondjuk egy könnyű olaszrizlingről. Ebben segítségünkre van a tényleg csak egy kóstolókortyra elegendő negyed decis mennyiség, és most tekintsünk is el gyorsan attól a ténytől, hogy egy sommelier máshol pont ennyit tölt nekünk, hogy meggyőzzön választása helyességéről – ingyen… Persze a játék és az élmény akár meg is éri, hiszen így több bor közül választhatjuk ki kedvencünket, vagy akár két különböző tételt is megnézhetünk egyazon fogáshoz.

A tervek szerint a tájékozódást további extrákkal szeretné a borbár kiegészíteni: azok számára, akik nem boldogulnak el könnyen a máshol ritkábban látott hazai és nemzetközi tételek között, tanulási segédletként borleírásokat vagy QR kódokat helyeznének el. Mindez természetesen növeli azt az élményfaktort is, hogy egy feketeöves borozós este után akár még másnap is emlékezhetünk a legkedveltebb borainkra, hiszen minden információ ott lapul majd a zsebünkben.

Egy estére könnyen válhatunk tehát önmagunk sommelier-jévé, de hagyatkozhatunk akár a hivatásosokra is: a borhűtőben lévő közel 100 tétel között a Molnár Márk (Zeller Bistro) sommelier vezette szakavatott személyzet kalauzol el bennünket szíves-örömest, így boros ismereteinket ennek az új évtizednek hajnalán némiképp avíttnak tetsző társalgós módszerrel is könnyűszerrel tudjuk bővíteni.

Az Easy Wine azonban nem elégszik meg a pusztán innovatív borbár titulussal, szeretnének konyha-fronton is maradandót alkotni.

A hazai gasztroszakértő Vajda Pierre vállalta magára a szerepet, hogy az étlap közérthető és borbarát legyen, ugyanakkor megfeleljen a Hold utca által igen magasra tett léc megugrási követelményeinek. A séf szerepét Nagy Attila tölti be (Costes, Bori Mami, Up&Down, Bonne Chance), sous-chefként pedig egy kivételes tehetségű fiatal hölgy, Oláh Lavínia brillírozik a serpenyők mögött. A hatalmas borkínálat mellé természetesen nem lehetséges egy mennyiségben azzal korreláló étlapot is működtetni, így inkább helyezik olyan ételekre a hangsúlyt, amelyek mellett sok bor is megállja a helyét. Így került például étlapra a szarvasgombás mártással felturbózott zalai dödölle, vagy a krumplipürével kínált borjúmáj, de a borbár felkészült az édesszájú vendégek fogadására is.

Az Easy Wine koncepciója akár már ismerős is lehet és nem csak arra gondolok itt, hogy hazai vizeken a már bezárt CultiVini is hasonló enomatic rendszerrel csalogatta magához a borra szomjazó vendégeket. Ez ugyanis egy franchise hálózat, amelynek az első lokációja Rigában nyílt meg, de találkozhatunk ilyen egységgel a grúziai bortúránkon vagy akár a francia Riviérán is.

Ne féljünk az ismeretlentől, az Easy Wine-ba megéri ellátogatni nemcsak a technológiai megoldások miatt, hanem a többi budapesti borbárétól eltérő széles spektrumot kielégítő italszortiment felfedezése iránti vágytól hajtva is.

szerző: Kalmár Borbála

fotók: Easy Wine

(Visited 6 times, 11 visits today)

The post Olasz innovációval hódít a Hold utca legújabb egysége appeared first on VinCE Magazin.