Külföldi borrégiók néhány órányira

Ha valamikor, akkor nyáron vegyük a bátorságot ahhoz, hogy elmerészkedünk a határon túli borvidékekre, könnyen elérhetőek, és számtalan izgalmas látnivalót rejtenek a borászatok felfedezése mellett. Szlovákia csodái BurgerlandAusztria legkeletibb és legnaposabb tartománya (ahová nemrég mi is ellátogattunk https://www.vincemagazin.hu/2019/05/kirandulas-burgenlandban/) alig kétórányira van Budapesttől. Csodálatos nemzeti parkkal, számtalan kiránduló lehetőséggel, a Fertő-tóval, vitorláshajókkal, remek éttermekkel és persze... Tovább..


Ha valamikor, akkor nyáron vegyük a bátorságot ahhoz, hogy elmerészkedünk a határon túli borvidékekre, könnyen elérhetőek, és számtalan izgalmas látnivalót rejtenek a borászatok felfedezése mellett.

Szlovákia csodái

Burgerland

Ausztria legkeletibb és legnaposabb tartománya (ahová nemrég mi is ellátogattunk https://www.vincemagazin.hu/2019/05/kirandulas-burgenlandban/) alig kétórányira van Budapesttől. Csodálatos nemzeti parkkal, számtalan kiránduló lehetőséggel, a Fertő-tóval, vitorláshajókkal, remek éttermekkel és persze borokkal ejti rabul a látogatók szívét. Burgenlandban már a kelták és a rómaiak is foglalkoztak szőlészettel, és nem lőttek mellé, hiszen a tó hőmérsékletének kiegyenlítő hatása áldásos az ültetvényekre, a klíma ráadásul kedvez a botritys kialakulásának is, így különleges édesborok születnek a tó közvetlen közelében, a Seewinkel borvidéken. A legjellemzőbb kékszőlőfajta a kékfrankos (a magyar–osztrák határon átnyúló Vashegy/Eisenberg a fajta egyik különleges termőhelye) és az osztrákok saját fajtája, a zweigelt, de az utóbbi felmenőjével, a szentlőrincivel is találkozhatunk. A fehér fajtákból az osztrákok zászlósbora, a zöld veltelini mellett olaszrizling, chardonnay, tramini és kis mennyiségben még furmint is terem errefelé.

Szerémség
A középkori királyok kedvenc borvidéke, a Szerémi borvidék Szerbia és kisebb részben Horvátország területén található. Már a római korban is létezett, ikonikus hegye a Fruška Gora (magyar nevén a Tarcal-hegy), ahol a borutat járva útba ejthetjük a csodás hegyi kolostorokat is. Talán a kadarka a legrégebbi és legmeghatározóbb szőlőfajtája, de van furmint és szerémi zöld is. Mivel a hegység teljes egészében természetvédelmi terület, túrázni, helyi finomságokat kóstolni is kiváló úti cél.

Isztria

Horvátország egyik legnépszerűbb borvidéke Isztria, ahol számos magyar turista megfordul, ám a varázslatos tengerparttal vonzásában a félsziget belsejét kevesen fedezik fel. Pedig Istriát gyakran Toscanához hasonlítják, mivel a dombtetőre épült városkák között olaj- és szőlőligetek váltják egymást. Bicikli- és bortúrára tökéletes vidék, tavasszal a vadspárga miatt is érdemes ellátogatni ide, míg ősszel a szarvasgomba is a képbe kerül, az itt készített olívaolaj pedig egyenesen legendás. Az uralkodó fajta a malvazija, melyből gyümölcsös, fehér bor készül, de találunk itt fanyar vörösbort, terant is, érdemes akár délutánonként, fürdés után felfrissülve nekiindulni a könnyen elérhető borászatok felfedezésének.

Pozsony és környéke
Számunkra Szlovákia Duna menti borvidékei a legismerősebbek, s a legikonikusabb borász Bott Frigyes, aki többek között a Kasnyík és a Strekov 1075 pincészetekkel a természetes bortermelés iránt elkötelezett Autentista Slovakia egyesületnek is tagja. Kastélyok, patakok és szőlőhegyek váltogatják egymást, és a kóstolás és borturizmus minden fajtájával találkozhatunk a vidéken. Olaszrizlingben, zöld velteliniben, rajnai rizlingben és kékfrankosban is erős a felhozatal. Megéri egyszer élőben rácsodálkozni a Pozsonytól északra található borvidék, a Kis-Kárpátok pincészeteire is.

Ménes-Hegyalja

Elsősorban a 2018-as év borásza, Balla Géza pincészetéről ismert, a történelmi Partium területén található Ménesi borvidék az legészakibb pont, ahol érezhető az adriai melegítő hatása, így a szőlők magas cukorfokkal érnek be, és erőteljes vörösborok és édesborok is születnek. A két talán megkopott fényű, de látnivalókkal teli város, Temesvár és Arad közelében fekvő borvidék szőlőhegyeivel és festői sziklatömbjeivel látványos kirándulást ígér. A vidék büszkeségei a vörösborok, ezen belül is a kadarka, amiből ráadásul a ménesi borvidéken hagyományos vörös aszú is készül, de a kissé egzotikus fekete leányka fajtából is csodás borok születnek.

(Visited 16 times, 16 visits today)

The post Külföldi borrégiók néhány órányira appeared first on VinCE Magazin.


Object moved

Object moved to here.