Definíciót a természetes boroknak!

Marie Franche-Lorho a Lique du Sud nevű francia szélsőjobboldali párt képviselője a Nemzetgyűlés elé terjesztett egy javaslatot arról, hogy dolgozzák ki a természetes borok jogi definícióját. Beadványában arra hivatkozott, a franciákban megvan az igény egy a természetes borokra vonatkozó egységes elvárásrendszer megalkotására. Fotó: SAQ Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a természethű borok egyre népszerűbbekké... View Article


Marie Franche-Lorho a Lique du Sud nevű francia szélsőjobboldali párt képviselője a Nemzetgyűlés elé terjesztett egy javaslatot arról, hogy dolgozzák ki a természetes borok jogi definícióját. Beadványában arra hivatkozott, a franciákban megvan az igény egy a természetes borokra vonatkozó egységes elvárásrendszer megalkotására.

Fotó: SAQ

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a természethű borok egyre népszerűbbekké váltak az utóbbi években, de számos kritikus szerint épp a megfelelő szabályozás hiánya miatt tartanak sokan az ilyen eljárással készülő termékektől. Bár léteznek az organikus és biodinamikus terméket minősítő szervezetek (mint a biodinamikus borok esetében a nemzetközi Demeter certifikáció), a természetes bor megjelölés használatát egyelőre nem szabályozták. Az amerikai kritikus, Robert Parker például egyenesen meghatározatlan átverésnek nevezte a természetes borokat.

Marie French-Lorho pedig arra hivatkozott, hogy a definíció hiánya azt jelenti, hogy a törvénykezés magára hagyja azt az 500 francia borászt, akik természetes bort készítenek, s ezzel megtisztelik a szőlőt és a természetet. Javaslatában arról is részletesen ír, szerinte mely kritériumoknak kellene megfelelnie a borászoknak ahhoz, hogy természetesnek nevezhessék boraikat. Kitér a kézi szüretelésre, az élesztőkre, a szulfit felhasználásának korlátozására, valamint a biodinamikus és organikus szőlőművelésre. A jobboldali politikus egy 1907-es antikapitalista törvényt is idéz – a természetes borok védelmének pozitív példájaként –, amely megtiltotta a borászoknak, hogy az alkoholszint növelésének érdekében cukrot adjanak a szőlőhöz.

Ha az indítványt jóváhagyják, 30 fős bizottság feladata lesz megalkotni a természetes bor jogi definícióját.

Forrás: The Drink Business

(Visited 10 times, 10 visits today)

The post Definíciót a természetes boroknak! appeared first on VinCE Magazin.


Object moved

Object moved to here.