Gyöngyök tánca – VinCE pezsgőteszt 2019

Gyöngyök tánca Hazai és külföldi pezsgők tesztje Meddig mestermunka (vagy pezsgőgyártás), és hol kezdődik a varázslat? Hiszen csak bor, élesztő és cukor, mégis az egyik eleganciája, íze a fellegekbe emel, a másik pedig visszaránt a földre. Hol a titok? Minden bizonnyal a pincemesterek fejében, a nagy pezsgőházak szakembereinek kifinomult ízlelőbimbóiban, és kifogástalan alapbor nélkül sem... Tovább..


Gyöngyök tánca

Hazai és külföldi pezsgők tesztje

Meddig mestermunka (vagy pezsgőgyártás), és hol kezdődik a varázslat? Hiszen csak bor, élesztő és cukor, mégis az egyik eleganciája, íze a fellegekbe emel, a másik pedig visszaránt a földre. Hol a titok? Minden bizonnyal a pincemesterek fejében, a nagy pezsgőházak szakembereinek kifinomult ízlelőbimbóiban, és kifogástalan alapbor nélkül sem működik a show.

Idei pezsgőtesztünkön arra kértük a termelőket és a kereskedőket, hogy csak palackban érlelt, vagyis tradicionális és transvasée módszerrel készült pezsgőket küldjenek nekünk. Az utóbbi évek tapasztalatai szerint ugyanis óriási a választék ezekből a tételekből, rengeteg magyar pince fogott bele a pezsgőkészítésbe. Nem is csalódtunk, több mint hatvan tételt kóstoltak szakértőink két napon keresztül. Idén ráadásul a VinCE Magazin címlapjára is két kiemelkedő magyar pezsgő került – a két legjobb magnum, a Carassia Blanc de Blancs Brut NV és a Kreinbacher Birtok Rosé Brut Magnumja.

„A borok kellemes meglepetését nyújtottak: csak néhány hibás tétel volt, viszont voltak szép számban izgalmas tételek. Határozottan érezhető a magyar pezsgőknél a minőségi szint emelkedése. Viszont illatos szőlőből szerintem nem kellene palackban érlelt pezsgőt készíteni, mert nem harmonizál az intenzív friss illat az autolízises jegyekkel. Sokkal inkább a Charmat-módszer lenne ezeknél a fajtáknál sikeres” – írta a teszt végén Ádám Előd WSET-diplomás borszakértő, Master of Wine hallgató.

Fotó: Ruff István

„Mindig nagyon remek dolog – főleg tradicionális – pezsgőket kóstolni, a buborékok nagyon jó érzéseket okoznak a testben és lélekben. A kóstolt sorban a hazai pezsgők nem nyűgöztek le, de volt egy-két egészen meglepően komplex és elegáns tétel. A champagne-ok és cavák nagy átlagban mindig zseniálisak, és most is kimagaslottak a mezőnyből. Az ünnepek közeledtével biztatnék mindenkit, hogy lepje meg magát vagy szeretteit egy szép pezsgővel, és a tokaji aszú mellé karácsonykor kerüljön az asztalra ez is!” – foglalta össze tapasztalatait Rein Krisztián (Heinemann Testvérek), s mi is arra biztatunk mindenkit, válasszanak kedvükre való champagne-t, cavát decemberre – sőt akár az év minden napjára!

(Visited 8 times, 8 visits today)

The post Gyöngyök tánca – VinCE pezsgőteszt 2019 appeared first on VinCE Magazin.