Itthon és mágikus kövek szigetén

Az augusztusi VinCE Magazinban magyar presztízsvörösborokat teszteltünk, amelyeket szívesen mutatunk meg a nagyvilágnak, írtunk a szigorú bírálatáról híres International Wine Challenge versenyen szerzett két magyar trófeáról, beszélgettünk a tízéves Kovács Nimród Borászat névadójával, és annak is utánajártunk, végsősoron ki határozza meg, hogy mennyiért emel le a fogyasztó egy palack bort a polcról. Természetesen a nagyvilágba... Tovább..


Az augusztusi VinCE Magazinban magyar presztízsvörösborokat teszteltünk, amelyeket szívesen mutatunk meg a nagyvilágnak, írtunk a szigorú bírálatáról híres International Wine Challenge versenyen szerzett két magyar trófeáról, beszélgettünk a tízéves Kovács Nimród Borászat névadójával, és annak is utánajártunk, végsősoron ki határozza meg, hogy mennyiért emel le a fogyasztó egy palack bort a polcról. Természetesen a nagyvilágba is kitekintettünk: ebben a hónapban Szicília keleti partvidékéről és vulkanikus borairól olvashatnak.

Kelet-Szicília felfedezése: vulkanikus borok és barokk paloták

Szicília sokáig arra volt kárhoztatva, hogy ontsa a sötét színű alkoholbomba borokat, melyeket aztán tankhajókkal szállítottak északra vagy éppen Franciaországba; később viszont elárasztották a nemzetközi fajták, a chardonnay, a cabernet sauvignon és a syrah, végül pedig az EU kivágástámogató programjának lett az áldozata, amely a túltermelést és a túlzó mezőgazdasági támogatásokat volt hivatott megfékezni. Mindezen nehézségek ellenére Szicília bortermelői képesek voltak új korszakot nyitni, így ma már a sziget teljes területén egyre magasabb minőségű borokat készítenek, elsősorban őshonos fajtákból. Sue Tolson írása.

Bajnokok Ligája: Presztízsvörösborok tesztje

Nagy meccs csodás játékosokkal és háromszoros gólörömmel. Magyar csúcsvörösborokat kértünk, a pincészetek presztízsborait, olyan tételeket, amelyeket öröm adni és kapni, amelyeket nem bontunk ki azonnal, hanem várunk a jeles alkalomra. Rendkívül magas minőség, összetettség, elegancia és finomság jellemzi ezeket a borokat, nem véletlen, hogy ez a magazin első olyan tesztje, ahol a sor végén is négycsillagos bor áll.

Tesztelőink: Ipacs Szabó István, Romsics László, Dr. Konkoly Mihály, Dobos Tamás, Szittnyai Zalán, Bajkai Zsolt, Ercsey Dániel, Sergey Panov, Tatiana Ryabokoneva, Bárczi-Elek Ágnes, Csorba Gábor


Frontember ikonborral: A Kovács Nimród Borászat és az NJK születésnapját ünnepeltük

Az NJK első évjárata a rendkívül szerencsés 2009-es évben született meg, és ezen az évfordulón osztozik a Kovács Nimród Borászat is, hiszen a korábbi Monarchia Winery (eredetileg pedig Pók–Polonyi Pince) is tíz éve viseli a tulajdonos Kovács Nimród nevét. A bor személyes műfaj – ezt vallja Nimród is, aki nemcsak borászatát, de a presztízscuvée-jét is a „nevére vette” egy évtizeddel ezelőtt, s most a születésnapot is otthon, saját házában, barátai, kollégái és szakmai vendégei körében ünnepelte meg finom falatok, jazz és természetesen remek borok kíséretében, az est fénypontjaként felszolgált 2009-es NJK-vel. Kriston Orsolya írása.

A magyar bor ára

Hol dől el, hogy egy palack bor mennyibe kerül? Mennyi szava van a borásznak, mekkora a befolyása a kereskedőnek, és hogy hat minderre az egyre komolyabb túltermelés? Nagy Sebestyén kutatása egy hihetetlenül olcsón beszerzett prémiumtétellel és az ahhoz kapcsolódó Facebook-posztjával indult, amelyet először oldalán követett hosszú kommentháború. Hibázott-e a borász? Miért nem határozott meg minimálárat? Miért nem vásárolta vissza inkább? Hogy merészelte a szupermarket ennyire leakciózni ezt a nagyszerű terméket? Augusztusi számunkban olvasható cikkében borászokkal, kereskedőkkel és más szakemberekkel való számos háttérbeszélgetés és interjú alapján arra keresi a választ: ki mondja meg, mennyi egy bor ára?

Észak és dél egymás mellett

Egymástól függetlenül az összefogást emelte ki első helyen a Takler és a Schieber Pincészet, amikor arról kérdeztük őket, minek köszönhető, hogy Szekszárd egyre felkapottabb és népszerűbb a borkedvelők körében. Mindkét borászatnál komolyan elköteleződtek a kékfrankos iránt, de azért természetesen nem hagynák el a világfajtákat sem – főként a syrah-t nem, mert az a titkos favorit. A nap végére azonban kiderült: két ennyire hasonlóan gondolkodó borászatot alapos kutatómunkával sem találhattunk volna. Csepe Erika beszámolója.

(Visited 18 times, 14 visits today)

The post Itthon és mágikus kövek szigetén appeared first on VinCE Magazin.