Furmint: London készen áll!

Az elegáns londoni Pall Mall 67 borklubban tartották a Furmint February idei rendezvényét a Wines of Hungary UK szervezésében, amelyre természetesen a VinCE Magazin is kíváncsi volt. Erdős Ági beszámolója. Rég voltam ennyire vérpezsdítő borkóstolón. Ahogy beléptem a terembe, felszisszentem. Kicsi helyiség, tele emberekkel – túl zsúfolt és túl meleg. De nem baj, az első... Tovább..


Az elegáns londoni Pall Mall 67 borklubban tartották a Furmint February idei rendezvényét a Wines of Hungary UK szervezésében, amelyre természetesen a VinCE Magazin is kíváncsi volt. Erdős Ági beszámolója.

Rég voltam ennyire vérpezsdítő borkóstolón. Ahogy beléptem a terembe, felszisszentem. Kicsi helyiség, tele emberekkel – túl zsúfolt és túl meleg. De nem baj, az első percekben az ember akklimatizálódik, felméri a terepet, szerez egy poharat és egy katalógust, aztán kezdődhet a munka. És persze tudom, örülni kell a sokaságnak. Ahogy jobban szétnézek, látom, nem akármilyen tömeg jött össze az előkelő londoni helyszínen: a szakma krémje vesz körül, ami – figyelembe véve a kóstolók és egyéb boros események sűrűségét a brit fővárosban – bizony nagy szó. Az egy főre jutó Master of Wine-ok száma ritkán ennyire magas. De ez nem is véletlen. A furmint nem a kommersz szupermarket borok közé tartozik. Komoly potenciállal bír, és ennek köszönhetően a komoly szakma érdeklődését vívta ki, méghozzá igen rövid időn belül.

Eljött a furmint ideje?

Már jó ideje több angol borszakértő tartja rajta a szemét Magyarországon, így a tokaji régión is. Mind egyetértenek abban, hogy a furmintnak nemcsak itthon, hanem Nagy-Britanniában is eljött az ideje. Steven Spurrier, a huszadik század egyik legnagyobb borembere (az ő nevéhez fűződik a nevezetes 1976-os párizsi borpárbaj), azt súgta oda nekem két kóstolás között: „A furmint lesz az új albarinho. Csak az albarinhót pár év után megunták az emberek; a furmintot nem fogják!” Kell ennél nagyobb bók egy magyar földön kívül egyelőre igen kevéssé ismert bornak?

Nagy-Britanniában a furmintra még vadászni kell, de a Wines of Hungary UK épp azt tekinti küldetésének, hogy ez megváltozzon. A Furmint Február Magyarországon már jól ismert kampányát idén Londonba is átültették, és minden jel arra mutat, hogy sikeres volt a vállalkozás. A szakma kíváncsi a borokra, és ez a kíváncsiság nagyon gyorsan átragadhat a fogyasztókra, bár mint említettem, senki sem tömegcikként képzeli el a furmintot. Inkább az igényes, kísérletező szellemű, borban járatos vásárlóréteget célozzák meg. Ez nyilván tükröződni fog abban is, hogy milyen éttermek vagy borbárok itallistájára kerül majd fel az ital.

Minden stílusban

A Furmint February londoni rendezvényén 26 pince száraz és édes borait kóstolhatta a nagyjából százfős közönség. A résztvevők megismerkedhettek egészen kis mikroborászatokkal éppúgy, mint a legnagyobb termelőkkel. Nagy karakterű, „outside the box” boroktól a könnyű, barátságos, gyümölcsös változatokon át a komplex, elgondolkodtató borokig a teljes skálát bemutatta a válogatás. Ráadásul jelen volt az összes borász is, ami nagy szó, és a brit közönség iránti tisztelet egyértelmű kifejezése. Így a felmerülő kérdéseket minden bor esetében egyből a legilletékesebb személlyel lehetett megbeszélni, ami benyomásom szerint a szakírók és kereskedők számára egyaránt nagy pozitívum volt.

Örömmel láttam, hogy a furmintos borászok általában a gondos, odafigyelő munkára fektetik a hangsúlyt. Ahogy Farkas Krisztián, a tokaji Bodrog Borműhely borásza összefoglalta, a szép, igényes borok kulcsa „kevés borászkodás, sok szőlőmunka”. Minimális kénhasználat, teljes érettségnél szüretelni, óvatosan bánni a hordóval és a seprővel – ezek a fő szempontok. Általános gyakorlat a résztvevők között, hogy a borokat hordóban erjesztik és/vagy érlelik, a megkérdezett borászok közül mindenkinek legalább egy időre tölgyfa hordóban pihen a bora.

A furmint egyik fő vonzereje a sokoldalúsága. Kiváló alapanyag desszertborokhoz, és az utóbbi 15 év bebizonyította, hogy száraz borként is nagyszerűen szerepel, ha kellő gonddal és odafigyeléssel kezelik, állítja Caroline Gilby MW, a furmint legfőbb angol népszerűsítője. Fontos szempont egy bor megítélésénél, hogy mennyire fejezi ki a tájjeleget, terroirt. A furmint ezt a rubrikát is könnyedén kipipálja – a különböző dűlőkről vagy régiókból származó borok szépen mutatják a terroirkülönbségeket. Gilby szerint a borok ráadásul nagyon szép, elegáns módon öregszenek magas savtartalmuknak köszönhetően. Az édes változatokról ezt persze eddig is tudtuk, de most már az első száraz évjáratoknál is egyre tisztábban látható, hogy jól áll nekik az érettebb kor is. A furmintnak a gouais blanc-on keresztül rokona a rajnai rizling és a chardonnay, és mindkettő szerencsés tulajdonságait magáénak mondhatja: akárcsak a rizling, erős savakkal rendelkezik, és a csontszáraztól a mézédesig sokféle stílust képes produkálni. A chardonnay-hoz hasonlóan jól reagál a hordós érlelésre, és nagyon jó pezsgőalapanyag.

Új generáció – előítéletek nélkül

Rosemary George MW, aki most kötött közelebbi ismeretséget ezzel a fajtával, elmondta, hogy amikor ő szerezte a Master of Wine diplomáját, az úgynevezett kelet-európai blokknak alig szenteltek figyelmet a tanmenetben, így a legfelkészültebb szakembereknek is van behoznivalójuk ezen a téren. George egyetért abban, hogy a furmintnak sokoldalúsága lehet a legfőbb erénye: mindenki számára tud nyújtani valamit.

Peter McCombie MW szerint az egyik fő probléma, hogy az idősebb angol generáció a Magyarország szót hallva reflexszerűen a kommunista Kelet-Európára gondol, és könnyen arra a következtetésre juthat, hogy ilyen helyről nem származhat jó minőség. A legfontosabb feladat tehát megváltoztatni az ezzel kapcsolatos előítéleteket, ami McCombie szerint a fiatalabb generációnál már sokkal könnyebb lesz, hiszen ők a vasfüggöny fogalmát csak könyvekből ismerik, és nyitottabbak az újra.

Meglepően egybehangzó volt minden szakértő véleménye, akikkel az esemény során szót váltottam. A furmint nem tömegbor, mondták, ha kimérve kínálják igényes éttermek, bárok borlapjain, nagy jövő állhat előtte, és persze a kíváncsi borgyűjtők is biztosan felfigyelnek majd rá. Többen megemlítették, hogy új generáció nőtt fel a borfogyasztók között, s ezt a nemzedéket vonzzák az ismeretlen, felfedezésre váró nevek. „Mutasson valami újat!” – ez a jelszó. A furmint ilyen körülmények között nagy sikerre számíthat. A londoni szakma ítélete szerint a furmintok igényes, érdekes borok, lesz piacuk a brit szigeten.

Szerző: Erdős Ági DipWSET, London, misserdos.com

(Visited 24 times, 26 visits today)

The post Furmint: London készen áll! appeared first on VinCE Magazin.


Object moved

Object moved to here.