Furcsa törvények az alkoholfogyasztás szabályozására

A világ tele van olyan elavult törvényekkel, amelyek annak ellenére maradtak érvényben, hogy már csak a legritkább esetben alkalmazzák őket. Mivel az alkohol nagyban befolyásolhatja az emberi viselkedést, a világon mindenütt törvényekkel is próbálják szabályozni az alkoholfogyasztást – azonban ezek között is akad néhány meglepő. Fotó: Pixabay Az Egyesült Királyságban tilos leittasodni a pubokban. Ennek... Tovább..


A világ tele van olyan elavult törvényekkel, amelyek annak ellenére maradtak érvényben, hogy már csak a legritkább esetben alkalmazzák őket. Mivel az alkohol nagyban befolyásolhatja az emberi viselkedést, a világon mindenütt törvényekkel is próbálják szabályozni az alkoholfogyasztást – azonban ezek között is akad néhány meglepő.

Fotó: Pixabay

Az Egyesült Királyságban tilos leittasodni a pubokban. Ennek a szabályozásnak az a célja, hogy minél kevesebb részeg ember hagyja el a kocsmákat. Míg régen elzárással is büntethették az ittasan távozó vendégeket, ez ma nehezen képzelhető el, azonban, ha egy ittas személy többszöri felszólításra sem hajlandó elhagyni a helyet, akár le is lehet tartóztatni.

Franciaországban két évvel ezelőtt még nem tagadhatta meg egy munkáltató, hogy alkalmazottjai bort, sört vagy cidert fogyasszanak a munkahelyi ebédlőben. Mindössze csak a röviditalok fogyasztását tiltották munkaidőben és bizonyos munkakörökben nem volt szabad alkoholt inni: a sofőröknek, egészségügyi dolgozóknak és gépkezelőknek többnyire meg volt tiltva az alkoholizálás. Azonban 2014-ben megváltozott a törvény, és azóta a főnök dönthet arról, lehet-e alkoholt fogyasztani az adott munkahelyen.

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is tilos ittasan lovagolni, vagy más állattal közlekedni. Ennél azonban sokkal meglepőbb, hogy Alaszkában törvénybe van foglalva, hogy tilos alkoholt adni a jávorszarvasoknak, Ohióban pedig a halakat nem szabad itatni – ez utóbbi törvénykezést valószínűleg a halállományok szándékos megmérgezése ellen vezették be.

Fotó: Alaska Wildlife Rescue

Bolíviában még mindig életben van a törvény, amely szerint a férjes asszonyok legfeljebb egy pohár bort ihatnak az éttermekben és bárokban. Azok, akik többet fogyasztanak, könnyen megkaphatják a feslett erkölcsű jelzőt, ami pedig a váláshoz is megfelelő alapot szolgáltathat a férj számára. Ennek a szexista szabálynak pont az ellenkezője működik Pennsylvaniában, ahol a férfiak a felesésüktől kapott írott engedéllyel vásárolhatnak alkoholt.

Írországban kilencven éven át törvény tiltotta a nagypénteki alkoholfogyasztást. Továbbá számos országban tilos alkoholt árusítani a parlamenti választások napján – a szavazatvásárlás esélyének csökkentése érdekében.

Olaszországban tilos a templomok lépcsőjén vagy templomokban ételt és italt fogyasztani. Továbbá azt is törvény tiltja, hogy három főnél nagyobb társaságok alkoholt fogyasszanak az utcán.

Az Egyesült Államokbeli Utahban nem sokkal ezelőtt még illegális volt, ha a vendég látta, hogyan készül az itala. Az államban minden kocsmában és bárban úgynevezett „Zion függöny” volt a bárpulton – ez tejüvegből készül – azért, hogy eltakarja a bártendert. 2009-től az újonnan nyitó bárokban már nem kellett így elválasztani a vendégeket a dolgozóktól, azonban ez gazdaságilag annyira megviselte a régebbi vendéglátóhelyeket, hogy tavaly márciusban egy újabb törvénymódosítás alapján már mindenhol lebonthatták őket.

Fotó: Washington Post

A városi legenda szerint Texasban nem szabad három korty alkoholnál többet fogyasztani álló helyzetben. A valóságban még senki nem találkozott ezzel a szabállyal, ugyanakkor arra nézve vannak szabályozások, hogy a bárokban megfelelő mennyiségű és minőségű ülőhelyet kell biztosítani a vendégek számára.

A legenda szerint El Salvadorban halálbüntetés jár az ittas vezetésért. Való igaz, hogy nagyon súlyos büntetés is kiszabható, de halálos nem, ugyanakkor valószínűleg igaz, hogy az 1970-es, 1980-as években az ittas vezetést kifogásnak használták a peren kívüli gyilkosságokhoz. Ezekkel a városi legendákkal szemben, ha az Egyesült Államokban olyan államban gázolunk halálra valakit alkoholos befolyásoltság alatt, ahol ez gyilkosságnak minősül, és a gyilkosságért halálbüntetés is kiszabható, technikailag még az is megtörténhet, hogy valóban halálra ítélnek.

Forrás: The Drink Business

(Visited 26 times, 26 visits today)

The post Furcsa törvények az alkoholfogyasztás szabályozására appeared first on VinCE Magazin.


Object moved

Object moved to here.