Új-zélandi kitekintő

Az utóbbi időben folyamatos és dinamikus fejlődés figyelhető meg az új-zélandi bortermelésben. Olyannyira, hogy arra Elin McCoy, a Decanter szerzője is rácsodálkozott, és úgy ítélte meg, érdemes bemutatni néhány kiváló borászatot. Mi is utánanéztünk a pincészeteknek, amelyeket figyelmünkbe ajánlott a borszakíró. Fotó: NLCafé Új-Zéland földrengések és vulkánok formálta vad vidék; de gyönyörű hegyeit és meredek... Tovább..


Az utóbbi időben folyamatos és dinamikus fejlődés figyelhető meg az új-zélandi bortermelésben. Olyannyira, hogy arra Elin McCoy, a Decanter szerzője is rácsodálkozott, és úgy ítélte meg, érdemes bemutatni néhány kiváló borászatot. Mi is utánanéztünk a pincészeteknek, amelyeket figyelmünkbe ajánlott a borszakíró.

Fotó: NLCafé

Új-Zéland földrengések és vulkánok formálta vad vidék; de gyönyörű hegyeit és meredek lankáit egyre több helyen ölelik közre szőlőültetvények, amelyek – épp a természeti adottságoknak köszönhetően is – egyre jobb borokat adnak a világnak. A tavak és az óceán ragyogó vize fölött emelkednek a csipkézett hegycsúcsok és a sziklás szurdokok, közöttük pedig tiszta vizű patakok és a folyók csordogálnak. Az ég tisztább, mint bárhol máshol, intenzív színei és tiszta fényei valóban azt az érzést keltik, mintha a földi paradicsomban lennénk. Azonban nemcsak a természeti kincsek lenyűgözők a szigetországban, hanem például az is, hogy az utóbbi 10 évben óriási fejlődésen ment keresztül a helyi bortermelés, így a helyi borok egyre inkább bekerülnek a nemzetközi köztudatba is.

Fotó: Decanter

Az ország legismertebb borvidéke Marlborough, itt található a No.1 Family Estate nevű pincészet, amelynek tulajdonosa és vezetője Daniel Le Brun 1980 óta dolgozik ezen a területen. Azonban családja – s így maga is – champagne-i származású, és a pezsgőkészítést is a több nemzedéken át champagne-t készítő családjában tanulta meg édesapjától és nagyapjától. Éppen ezért fontosak számára a hagyományok, azonban azokat az új-zélandi körülményekre adaptálta. Azt állítja, amikor Marlborough-ba érkezett, pár óra alatt megállapította, hogy ez a hely tökéletes arra, hogy Champagne-hoz méltó minőségű pezsgőt készítsen. Ez olyannyira sikerült neki, hogy maga Tom Stevenson így ír borászatáról a World Encyclopedia of Champagne and Sparkling Wine című könyvében: „A No.1 Family Estate készíti a legjobb minőségű pezsgőt Új-Zélandon. Olyat, amely a champagne-i minőséggel is vetekszik, de nemcsak úgy általában – a legmagasabb champagne-i minőséggel. Megkapó stílusa az apró részletekben rejlik: ragyogó gyümölcsösség, finom frissesség, koncentráltság és tökéletes kiegyensúlyozottság. Ezek a borok bizonyítják, hogy lehet minőségi pezsgőt készíteni Új-Zélandon; valamint felébresztik a reményt, hogy majd mások is ilyen magasra teszik a lécet.

Fotó: Wine Tours NZ

Új-Zélandot a sauvignon blanc tette ismertté, ma is az ültetvények túlnyomó részén ez a szőlőfajta uralkodik, ám a termelők szívesen kísérleteznek más fehérszőlőkkel is, mint az albariño vagy épp zöld veltelini. A vörösek közül pedig jó ideje a pinot noir egyértelműen a szigetország zászlósbora.

Fotó: Pinterest

Marlborough-ban rengeteg tiszta, intenzív, zamatos pinot lelhető fel, amelyek közül talán a legkiemelkedőbbek a japán diplomatából lett borász, Hiro Kusuda borai. Tételeit precizitás és elegancia jellemzi, bár ezek mind igazak kiváló rizlingjére és az elragadó, fűszeres sirazra is, amelyet készít. Jancis Robinson is már jóval ezelőtt felfedezte magának, a birtok történetéről az ő oldalán is olvashatunk.

De az ország legsikeresebb pinot noir-jai Bell Hillben készülnek. Ez a szőlőültetvény egykor egy kis farm volt egy öreg kőbányával, most pedig burgundi stílusú birodalom, nagyon sűrűn ültetett szőlővel, ahol Sherwyn Veldhuizen és Marcel Giesen készíti az ország legtöbb díjat elnyert pinot noirjait.

Forrás: Decanter

(Visited 20 times, 20 visits today)

The post Új-zélandi kitekintő appeared first on VinCE Magazin.


Object moved

Object moved to here.