Bor és Fagylalt? Vagy akkor már inkább borfagylalt?

Bor és fagylalt nem egymást kizáró tényezők. Ha nyári bor-étel párosításokon gondolkozunk, óhatatlan felmerül a kérdés, érdemes-e fagylalthoz bort innunk, s ha igen, melyik íz mellé milyen bor illik a leginkább. Azóta pedig, hogy divatba jöttek a kézműves fagylaltok, és szélesedett a cukrászdák kínálata, megjelentek a különféle alkoholos fagyik is, borostól a sörösön át egészen... Tovább..


Bor és fagylalt nem egymást kizáró tényezők. Ha nyári bor-étel párosításokon gondolkozunk, óhatatlan felmerül a kérdés, érdemes-e fagylalthoz bort innunk, s ha igen, melyik íz mellé milyen bor illik a leginkább. Azóta pedig, hogy divatba jöttek a kézműves fagylaltok, és szélesedett a cukrászdák kínálata, megjelentek a különféle alkoholos fagyik is, borostól a sörösön át egészen a pálinkás vagy whiskys ízekig. Vajon érdemes otthon is megpróbálkoznunk a borfagyi elkészítésével?

Fotó: Talabér Géza

A VinCE Magazin 2015-ben tesztelt bor-fagylalt párosításokat, amely kóstolás eredményei alapján levonható a tanulság, hogy a jól megválasztott bor-fagylalt párosítások bizony elképesztő ízélményt tudnak okozni. A tesztelő csapat szerint a könnyű, nyárias, de nem tolakodó rozé tökéletes harmóniát alkotott a homoktövissel. A friss és gyümölcsös juhfarkhoz tapasztalatuk szerint a bazsalikomos citrom illett leginkább. Bár komoly vörösborokat általában húsételek mellé képzelünk el, a csapat merlot-t is kóstolt és azt tapasztalták, hogy a dió- és mogyorófélékből készült fagylaltokkal sem nyúlunk mellé. A kissé hordós cabernet sauvignonhoz a Nutella és az aszalt füge is olyan szépen passzolt, hogy a tesztelők nem is tudtak megegyezni, melyik a jobb párosítás.

Tavaly sikeres vállalkozás volt a DiVino és az Anjuna összefogása: a Helló Summerwine!, amelyről mi is írtunk. A közös kollekció boros jégkrémekből állt, amelyekben négy juniborász borait párosították különféle ízekkel. A Homola Pincészet például a 100% Balatonnal szállt be, amely egy reduktív, nyári, buja gasztrobor. Ehhez sok-sok sárgabarackot adtak hozzá, így született meg az ínycsiklandó, sárgabarackos fehérborjégkrém. Dúzsi Tamás Pincészetének rozéjából pedig epres „rozéfröccsjégkrémet” alkotott az Anjuna.

Fotó: Bende Zsófi

Azonban alkoholos fagylaltos újdonságokból idén sincsen hiány. Az idei szezonban nyitotta meg kapuit a 18+ And Less, nagykorúaknak szóló fagyizó a bulinegyedben, ahol tizennyolcféle fagylaltkülönlegességgel várnak mindenkit. A különböző ízkombinációk mindegyikének valamilyen alkohol adja az alapját, például barackpálinka, vodka vagy Jack Daniel’s. Ez utóbbi jól harmonizál az étcsokoládéval és a chilivel, a görögök nemzeti itala, az ouzo pedig kissé olyan, mintha negrót nyalogatnánk. De kérhetünk Unicum Szilvával, rozéfröccsel vagy barackpálinkával készült gombócokat is, esetleg fagylaltosított koktélokat, például Tequila Sunrise-t vagy Mojitót. Öt liter fagylaltba fél liter minőségi alkoholt kevernek, így a berúgás veszélye nem fenyeget, de volán mögé nem ülhetünk fagyizás után.

Fotó: Burns and McCoy

Ahhoz, hogy a bor és a fagylalt élményét egyszerre élvezzük nem feltétlenül kell elmennünk otthonról, hiszen a saját konyhánkban is könnyen készíthetünk hűsítő nyári boros finomságot. Mutatunk egy egyszerű boros-málnás sorbet receptet.

Hozzávalók / 4 adag

600 g málna

2 dl vörösbor

3 evőkanál cukor

1 csipet só

Elkészítés

A málnát turmixgépben pépesre keverjük, majd kétszer leszűrjük, hogy a magok ne maradjanak benne. Az így kapott lét beleöntjük egy lábasba, hozzáadjuk a bort, a cukrot, a sót, és nagy lángon felforraljuk. Hagyjuk kihűlni, majd visszatesszük a turmixgép táljába, és be a fagyasztóba. Pár óra múlva kivesszük a fagyasztóból és egy botmixerrel simára keverjük. Ezután fagylaltos kanállal tálaljuk. Díszítéshez használhatunk málnaszemeket és mentalevelet.

(Visited 14 times, 14 visits today)

The post Bor és Fagylalt? Vagy akkor már inkább borfagylalt? appeared first on VinCE Magazin.