Tradíció és trend a pohárban

A Lillet ízesített bor, vagyis vermut egy testvérpár, Raymond és Paul Lillet találmánya, akik minőségi borokkal és likőrökkel kereskedtek, majd 1872-ben megalapították a Maison Lillet nevű pincészetet a Bordeaux-tól délre fekvő Podensacban, ahol azóta is készül a mára nemzetközileg ismert és elismert ital, amely az új generációs mixerek kedvelt brandjei közé tartozik. Az 1920-as, 1930-as... Tovább..


A Lillet ízesített bor, vagyis vermut egy testvérpár, Raymond és Paul Lillet találmánya, akik minőségi borokkal és likőrökkel kereskedtek, majd 1872-ben megalapították a Maison Lillet nevű pincészetet a Bordeaux-tól délre fekvő Podensacban, ahol azóta is készül a mára nemzetközileg ismert és elismert ital, amely az új generációs mixerek kedvelt brandjei közé tartozik.

Az 1920-as, 1930-as években különleges alkalmakkor, és hivatalos fogadásokon szolgálták fel az italt. A második világháború után Amerikába kezdték exportálni, és egyre nagyon népszerűségre tett szert a tengeren túlon, egyre több helyen fogyasztották aperitifként. Az 1945 utáni időszakban a New York-i bárok egyik legnépszerűbb itala lett, ma pedig már szinte a világ minden pontján ismerik. Világszerte minden fontosabb koktélbárban jelen van.

Februári lapszámunkban Németh Ágnes írt a vermut új divatjáról, és arról, miért volt népszerűtlen az 1960-as évektől kezdve egy jó ideig. Feltehetőleg azért, mert a vermutgyártók rájöttek, hogy a silány minőségű bort is eladhatják vermutként, hiszen az aromák elnyomják a bor ízét. A vermut ideális esetben jó minőségű, de viszonylag semleges ízű alapborból készül, amelyet neutrális alkohollal erősítenek, majd pedig határozott ideig áztatják benne a gyümölcsöket, fűszereket, gyógynövényeket, végül pedig cukorral vagy karamellel édesítik.

A Lillet mindig vigyázott jó hírére, éppen ezért gondosan válogatott bordeaux-i szőlőből és saját gyártású narancslikőrből készül. Semillon képezi a Blanc és a Rosé, merlot pedig a Rouge alapját. A likőrben török, spanyol vagy marokkói édes narancs, Haitiről származó savanyú narancs és kínafakéreg van, így jön létre az egyszerre édes és kesernyés, narancsos ízvilág. A bor és a narancslikőr összekeverése után több hónapos tölgyfahordós érlelés következik, kivéve a rozé esetében, amelyet rögtön palackoznak, hogy megőrizze frissességét.

A Lillet fogyasztható tisztán, lehűtve, de koktélnak is kiváló, például tonikkal keverve, uborkaszeletekkel és eperrel.

További információért kattintson a Lillet hivatalos oldalára.

(Visited 12 times, 12 visits today)

The post Tradíció és trend a pohárban appeared first on VinCE Magazin.


<body bgcolor="#ffffff" text="#000000"> <a href="http://seo2.heilink.com/?fp=Yqw8rvRRsr2VlNTvo9vvy%2F20Rtnt2GMmCdOtj4%2F1rSoICHp8Xkdrjrz6NTLIjHTbniNlvJDn8QTzeGG3l%2Bu7rw%3D%3D&prvtof=2KsscTWsLlMvKGm2e%2BODT3TjY9vcdfvnlz8kH5VJJP4%3D&poru=kz3s4mdEjotaB6GeBUWYZgNa9iCqovccnK%2FI68SOp6zvCAOaTklKB%2FefbnxbUtj2xPE%2BYgUCcCdLBBMhJDTQcp9A%2Bk2PmTQlfYSHllq8KVY%3D&type=link&fz=7">Click here to proceed</a>. </body>