Bortúra és pezsgőkóstolás Koch Csabával

Jártunk a borotai birtok ígéretes pezsgőspincéjében, kiadós ebéd mellett kóstoltuk meg a Koch pince újdonságát, a Frisch sorozatot (magazinunk Újdonság rovatában már találkozhattak vele olvasóink is), majd naplemente környékén megérkeztünk a Villányi borvidékre, ahol vörösborokat kóstoltunk. Fotó: Viniczai Sándor Szerda hajnalban indult a túra, amelynek keretében a Magyar Borszakírók Körével és Koch Csaba borásszal egy... Tovább..


Jártunk a borotai birtok ígéretes pezsgőspincéjében, kiadós ebéd mellett kóstoltuk meg a Koch pince újdonságát, a Frisch sorozatot (magazinunk Újdonság rovatában már találkozhattak vele olvasóink is), majd naplemente környékén megérkeztünk a Villányi borvidékre, ahol vörösborokat kóstoltunk.

Fotó: Viniczai Sándor

Szerda hajnalban indult a túra, amelynek keretében a Magyar Borszakírók Körével és Koch Csaba borásszal egy nap alatt ellátogattunk a Hajós–Bajai és a Villányi borvidékre.

Délelőtt Koch Csaba borotai birtokára megérkezve – in medias res – a látogatás fókuszában álló, nagy érdeklődésre számot tartó pezsgőspincében indítottuk a különleges utazást.

Egyelőre inkább szakmai, mint kereskedelmi kihívásként fogja fel a pezsgőkészítést a borász, aki két évvel ezelőtt vágott bele az új műfajba. Mostanra pár ezer palack pezsgő készült el, de a cél egyelőre nem is az üzemi termelés, hanem egy egyedi, a környékbeli termőtalajhoz illő, gazdag ízvilágú pezsgő kikísérletezése. A borotai birtok körüli szőlők ugyanis mészben dús bácskai talajon növekednek, ami pezsgőkészítésre alkalmas savszerkezetet alakít ki a gyümölcsben.

Fotó: Németi Attila Viktor

„A jó bor alapja a jó szőlő, a jó pezsgő alapja a jó alapbor” – mondta Koch Csaba, két kóstolás közt, amivel a szakírók közül nem mindenki értett egyet, arra hivatkozva, hogy sokszor a savasabb, kevésbé szép ízű borokból lesznek később a jó pezsgők.

Koch Csaba a kóstolás során szívesen fogadott tanácsokat és véleményeket. A Chardonnay Brut pezsgőt elismeréssel kóstolták a jelenlévők, és egyedi, minőségi italként emlegették Magyarország egyik első palackos érlelésű cserszegi fűszeres pezsgőjét is.

Fotó: Németi Attila Viktor

Kísérletként a 2016-os kékfrankosból rozé és vörös pezsgő is készült. A kékfrankos rozé a jövendölések szerint könnyen megtalálja helyét a gasztronómiában, de a borász szerint a vörös pezsgők kereskedelmi forgalomban nehezebben értékesíthetők. „A vörös pezsgők alacsonyabb népszerűségében a legendák szerint a vendéglátósok keze is benne van – mesélte Koch Csaba. – Egy rosszul sikerült pezsgőnyitás vagy egy túlzottan jól sikerült este után ugyanis a fehér pezsgők nyomait könnyebb kimosni a terítőkből, mint vörös társaikét.”

Fotó: Németi Attila Viktor

A borotai Koch-birtokon elfogyasztott ebéd során a gyakorlatban is kiderült, milyen könnyen kerülhetnek vörösborfoltok a fehér abroszra – még akkor is, ha nem pezsgőt, hanem alapbort fogyasztunk. Az orjaleves, a főételként felszolgált csülök és kacsa, valamint a desszertként elfogyasztott túrógombóc mellett megkóstolhattuk az új termékcsaládot: a Frisch-sorozat egy prémium Chardonnay-t, Irsait, cserszegit, kadarkát és merlot-t foglal magában.

A Duna–Tisza közén található borászatot elhagyva a Villányi borvidék felé vettük az irányt: a nagyharsányi domboldalban található ugyanis Koch Csaba másik pincéje, ahol szintén új termékekkel, ebben az esetben vörösborok házasításával kísérletezik.

Fotó: Németi Attila Viktor

A nagyharsányi pince alapjaként szolgáló épület 1905-ben készült el. Két testvér építette a pincéket: az egyik jobban kedvelte a szűkebb folyosókat (ebből született a hordók és tartályok tárolására alkalmas pince), a másik a tágasabb tereket preferálta (ő építtette a kupolapincét, ami ideális tér borkóstolásra). Ezeket a pincéket újíttatta fel Koch Csaba a lehető legpraktikusabban, hiszen kis területen nagy mennyiségű bor tárolására alkalmas épület jött létre.

Először a legújabb, 2017-es szüret borait kóstoltuk a tartályokból, majd a hosszúkás pincében egy évet visszamentünk az időben, és a 2016-os, már hordóban érlelt borok következtek.

Fotó: Németi Attila Viktor

Időutazásunk következő állomására a kupolapincében került sor: itt már a 2011 és 2015 közt szüretelt, palackozott borokat kóstolhattuk – többek közt a 2012-es Csanád Cuvée-t, amivel nemrég Koch Csaba nyerte el a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíját.

A jó hangulatú kóstoló alatt szakmai kulisszatitkok is kiderültek. Megtudtuk, hogy a syrah szőlőt kifejezetten szeretik a szarvasok – leginkább a szüret előtt fogyasztják szívesen, sorról sorra haladva, „besegítve” a szüretelésbe. Felmerült ezenkívül a kérdés, hogy elvárható-e a vendéglátóktól, hogy előre dekantáljanak egy bort, ha vacsora előtt telefonálunk, hogy egy 2011-es Csanádot szeretnénk inni? A kulcs többek szerint a bizalom: ha egy törzsvendég szól oda, akkor nagyobb eséllyel és kisebb kockázattal nyitják ki, és szellőztetik a bort az étteremben.

Fotó: Németi Attila Viktor

„Folyamatosan változik, hullámzik a bor állapota. A cél, hogy a fogyasztó asztalára kerülve érje el legjobb állapotát” – mondta el Koch Csaba a borok kóstolása közben. A 2017-es évjáratról a borász optimistán nyilatkozott: Villányban megfelelő mennyiségű, de nem túl sok napfényt kaptak a szőlők, ezért érett lett a gyümölcs, de nem égtek el a savak. „Tudom, hogy jó bort zártam a palackba, a kérdés, hogy mikorra forrja ki magát” – tette hozzá. A borszakértők egybehangzó előrejelzése szerint a 2017-es évjárat 2019-ben akár aranyesőt is hozhat.

Szerző: Szakszon Réka

(Visited 17 times, 17 visits today)

The post Bortúra és pezsgőkóstolás Koch Csabával appeared first on VinCE Magazin.


Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (9)