Ön megkóstolná a bor-sör hibridet?

Sörre bor, bármikor, borra sör, meggyötör? Ha hiszünk ebben az aranyszabályban, akkor meglehetősen összezavaró lehet a bor-sör hibrid létezése. Már csak azért is, mert általában az emberek vagy az egyiket szeretik, vagy a másikat. Forrás: www.startribune.com Az amerikai kézműves sörfőzdékben viszont már két évtizede kísérleteznek ezekkel a különleges italokkal. A technikájuk azon alapszik, hogy a... Tovább..


Sörre bor, bármikor, borra sör, meggyötör? Ha hiszünk ebben az aranyszabályban, akkor meglehetősen összezavaró lehet a bor-sör hibrid létezése. Már csak azért is, mert általában az emberek vagy az egyiket szeretik, vagy a másikat.

Forrás: www.startribune.com

Az amerikai kézműves sörfőzdékben viszont már két évtizede kísérleteznek ezekkel a különleges italokkal. A technikájuk azon alapszik, hogy a sört már korábban is használt hordóban érlelik – olyan hordóban, amiben addig bourbon, whiskey vagy a legutóbbi trend szerint, bor öregedett. Az így átlényegült sör főleg a Minnesota környéki sörfőzdék különlegessége.

A Minneapolis Town Hall sörfőzde már a korai 2000-es évektől kezdve foglalkozik a hordóban érlelt sörrel, így az övék az egyik legrégebbi, és a szakértők szerint a legjobb ilyen program az Egyesült Államokban. A Barrel-Aged Beer Weekre, amit minden februárban megrendeznek, egész tömegek gyűlnek össze, hogy megkóstolják a hordós ízvilágú söröket.

Létezik más megoldás is: a Boulder Brewing Dude’s D’Spare itala stoutként kezdi, és borként végzi. A csokoládés, kávés ízjegyekkel, karamelles ízzel nyitó sör végül a Cabernet fekete bogyós, száraz ízébe hajlik át.

Európában a G. Schneider & Sohn sörfőzdére érdemes figyelni a hibridek tekintetében. A legöregebb német búzasörfőzde Cuvée Barrique nevű hibridje egy keverék, az erős Aventinus Weizenbock és még erősebb Weizen Eisbock egyvelege, amit aztán chardonnay hordókban érlelnek. Így a két alapsör édes ízét elüti a chardonnay grapefruitos, citrusos kesernyéssége.

Ha pedig az ünnepekhez illő italt keresünk, akkor érdemes vadászni a minneapolisi BrewCo Halucidation bor-sör hibridjére, amit a főzde évek óta karácsonykor dob piacra. A 15 fokos, belga ihletésű ital borhoz méltó alkoholszázaléka ellenére pont olyan könnyen fogyasztható, mint bármelyik hideg sör, töltsük akár tulipán, akár Bordeaux pohárba.

Forrás: Startribune


Object moved

Object moved to here.