Megkezdődött hatvan év leggyengébb szürete Európában

Az enyhe tavasz után beköszöntő áprilisi fagyok miatt az utóbbi hatvan év legkisebb szüretére számítanak a bortermelők Európa-szerte. Ez főleg a jelentős borexporttal bíró Franciaországban és Olaszországban jelent nagy kiesést – az olaszok a tavalyi szüret negyedétől estek el a fagy miatt, Franciaországban pedig 1945 óta nem láttak ilyen szűkös termést. A csekély mennyiség viszont... Tovább..


Az enyhe tavasz után beköszöntő áprilisi fagyok miatt az utóbbi hatvan év legkisebb szüretére számítanak a bortermelők Európa-szerte. Ez főleg a jelentős borexporttal bíró Franciaországban és Olaszországban jelent nagy kiesést – az olaszok a tavalyi szüret negyedétől estek el a fagy miatt, Franciaországban pedig 1945 óta nem láttak ilyen szűkös termést. A csekély mennyiség viszont nem jelent rossz minőséget.

Fotó: www.saporie.com

Jérôme Despey, a francia kormány bortanácsadó testületének feje sajtótájékoztatón beszélt róla, hogy szinte sehol nem a vártnak megfelelő a gyümölcs mennyisége. A felméréseket augusztus elején végezték, hatására több mint két héttel a megszokott időpont előtt nekiálltak a szüretnek. A problémát az okozta, hogy márciusban szokatlanul enyhe volt az idő, míg áprilisban visszatértek a talajmenti fagyok – Olaszországban kétszer is lecsapott a fagy a melegedő tavaszi időben elrugaszkodott tövekre. Ez különösen érzékeny idő a borszőlő számára, így országos szinten komoly károkat okozott a hideg. Így aztán a franciák 18%, az olaszok 25% (5,5 milliárd palacknyi) zuhanást várnak a borterményben a 2016-os évhez képest, pedig tavalyi is rekord alacsony volt a szüret mennyisége. Az elmúlt öt év átlagánál is 17%-kal kevesebb termést jósolnak a szakértők.

A fagy mind a franciáknál, mind az olaszoknál a legfontosabb vidékeket érintette. Franciaországban Bordeauxnál, az ország legnagyobb borrégiójában 40%-os kiesést jósolnak, de a fehérboráról ismert északkeleti Elzászban és Burgundiában is érezhető lesz a fagy hatása. Burgundia az elmúlt időben nem mondható túl szerencsésnek, 2011 és 2016 között gyakorlatilag a termés felét elvitte a jégeső. Olaszországban az Appennini-félsziget egész hosszát érintette a fagy: Északon Toscanában, középen Umbriában és Abbruzzóban, Délen pedig Szicíliában és Pugliában is azt várják, 30%-ot esik majd a leszüretelt gyümölcs mennyisége. Csakugyan Északon, Venetóban és Friuli tartományban optimistábbak, de itt is 15%-kal csekélyebb termésre számítanak, számolt be a Decanter.

Kelet- és Közép-Európa bortermő vidékei, így Magyarország sem úszta meg – Svájcban, Ausztriában, Németországban és nálunk is 30, de akár 60% kiesés várható a tavaszi időjárásváltozások miatt. Egyes szakértők szerint a probléma gyökere a globális felmelegedésben keresendő. Nem meglepő tehát, hogy a júniusi bordeaux-i Vinexpo egyik fő témája volt, hogy alkalmazkodhatnak a bortermelők az egyre korábbra csúszó éréshez, írta a Guardian. Míg ők hosszútávú megoldásokat kerestek, a termelők tavasszal átmenetileg olajkazánokkal fűtötték a szőlőtőkéket – így próbálták ellensúlyozni a fagyot.


<body bgcolor="#ffffff" text="#000000"> <a href="http://seo2.heilink.com/?fp=AhjlUwdwZCYX34ZZBc97K2uEsw%2FWo%2BR58UOoBS05rU7vKp8SPedsv7zxPYsS7OsATIKE0vqz5qkzmrLr9dxKQA%3D%3D&prvtof=fVEbSx74vLGNX3hk9m5DI%2BpPmo4tkuqSc1mcjSlLuEo%3D&poru=HVnhbR4LgkcDep8ElvsHMtXIEnuBnSgfDuX0jy2ToYiuENA1CC34lKiYIBoAWV3VmX5Jz0QZHO28q4E7A5baeVPjLicw%2B967cuiSa7CGA%2Bc%3D&type=link&fz=7">Click here to proceed</a>. </body>