Arcok a palackok mögött

A Borfesztiválon sokukkal személyesen is találkozunk, palackjaik pedig egész évben várnak minket az üzletek polcain. Hat borászat hét képviselőjét kérdeztük munkájukról, emlékeikről, terveikről és persze a SPAR Válogatásban elérhető boraikról. Günzer Tamás – Diplomaajándéktól a gyerekek boráig A fehér gumicsizma és fehér köpeny 2002-ben ugrott le rólam, akkor lettem főállású borász. Állattenyésztő mérnökként diplomáztam, és... Tovább..


A Borfesztiválon sokukkal személyesen is találkozunk, palackjaik pedig egész évben várnak minket az üzletek polcain. Hat borászat hét képviselőjét kérdeztük munkájukról, emlékeikről, terveikről és persze a SPAR Válogatásban elérhető boraikról.

Günzer Tamás – Diplomaajándéktól a gyerekek boráig

A fehér gumicsizma és fehér köpeny 2002-ben ugrott le rólam, akkor lettem főállású borász. Állattenyésztő mérnökként diplomáztam, és tizenegy éven át szerveztem a munkát egy tehenészetben. Kisgyerekként rendszeresen jártam édesapámmal a szőlőhegyre nyaranta, és segédkeztem a pincemunkákban. Édesapám megérezte, hogy ösztönösen vonzódom a szőlő és bor világához.

Diplomázáskor egyharmad hektáros kis szőlőt kaptam ajándékba, 1991-et írtunk akkor. Vonzalmamból egy évtized múltával pályamódosítás lett. A végső lökést az adta, hogy a Pannon Bormustra húsz legjobb vöröse közé került az egyik borom. Máig nagy hatással vannak rám borvidékünk, Villány nagy borász „tanítói”: Gere Attila, Tiffán Ede, Bock József. Szerencsés vagyok, hogy ide születtem. Gyermekeim, Gina és Roland pedig tavaly már saját boraikkal is megjelentek a kínálatunkban.

Fantasztikus, hatalmas állófogadás a Budavári Borfesztivál. Rögtön első részvételünkkor ismertem meg svájci kereskedőnket e pazar díszletek közt, kapcsolatunk már több mint tíz éve tart. Tavaly pedig a SPAR pavilonban frappáns módon lezajlott borbemutató ragadt meg bennem szintén igazán jó emlékként.

Szenvedélyes horgász vagyok. Legnagyobb zsákmányom egy 56 kilós, kétméteres harcsa. Óriási élmény volt kifogni. Idén Spanyolországban várnak rám horgászkalandok. Bevallom, az állattenyésztéshez való vonzódásom erősen él bennem, és szeretnék a közeljövőben állatfarmot építeni.

SPAR Válogatásban elérhető bor: Günzer Merlot 2015

Ifj. Takler Ferenc és András – Az atyai példától az apai örömig

Ifj. Takler Ferenc

Első szőlőbeli emlékem, amikor apáék metszettek a Decsi-hegyen. Öt év körüli kissrác lehettem, András bátyámmal szedtük és hordtuk ki a szőlősorok végébe a venyigét. A kommunizmus mindent elvett a családunktól, de a rendszerváltás után apa belevághatott a birtoképítésbe. Nagykamasz voltam, amikor 1995-ben az újonnan megvett Hidaspetre-dűlőben egész éven át dolgoztam, így mindig láttam, milyen szépek a napi munka végzetével a szőlősorok. Emlékszem az évjárat palackozására is, hogy mennyire jó volt látni a nevemet – ami ugye közös apáéval – a palackon. Ekkor döntöttem el, hogy borász leszek. Apától tanultuk ezt az életformát, és örömmel végzem a munkám. A Vörösmarty téren volt 1996-ban a Borfesztivál, akkor még ismeretlen kis pince voltunk, de már ott töltögettük félénken a négyféle borunkat Andrissal. Dúzsiékkal egy pavilonon osztoztunk, hideg volt, esős idő, és akkor még csak pár ezer palacknyi borunk volt. Hét évvel később már a 2000-es Kékfrankos Selection borunk aranyéremmel tért haza Bordeaux-ból,igazi áttörést hozva máig kedvenc kékfrankos fajtánknak.

Takler András

Édesapánkat, Takler Ferencet 2004-ben tüntették ki az Év Bortermelője címmel. Ő a cégirányító, de már inkább itthon szeret nyugalomban ténykedni, és hagy minket érvényesülni. Ferkó öcsém a szőlészet, borászat vezetője, én pedig a külvilág felé képviselem a pincészetet és a kúriát. A borászat biztonsággal halad már a maga útján, célunk most az, hogy az étteremmel és wellness-komplexummal felszerelt kúriát ismertté tegyük. Mindeközben tavaly apa lettem, és csodálatos pillanatokkal ajándékoz meg bennünket kislányunk, Annácska.

SPAR Válogatásban elérhető bor: Takler Flört Fehér, 2016

Bodri István – A vízhordástól a világfajtákig

Született szekszárdi vagyok, ahogy helyben mondjuk, tüke szekszárdi. Négyéves voltam, amikor öregapámék már vittek magukkal a szőlőbe. Eljátszottam a tőkék tövében, aztán tíz-tizenkét évesen már elkezdtek ránevelni a munkára. Hordtam vödörben a vizet, a permetlevet, kötöztem, kapáltam, mikor mit kellett segíteni. Tinédzserként nagyon utáltam, hogy reggel ötkor fel kell kelnem, és menni kell a szőlőbe dolgozni. De elvégeztem, amit rám bíztak a felnőttek. Aztán huszonöt évesen hirtelen valami megváltozott. Megértem a feladatra. Azóta vásárolom a szőlőterületeket. A merlot különösen jól érzi magát Szekszárd löszös talaján, volt szerencsém a világban több híres borvidékén járni, nagyszerű borokat kóstolni, de személyes kedvencem a mi merlot-nk. Ez a fajta egyébként kiváló társa a szekszárdi bikavérben a kadarkának és a kékfrankosnak. A Budapest Borfesztivál igazi közösségi helyszín, több mint tíz éve mi is mindig kinn vagyunk. Fontosnak tartom, hogy személyesen ott legyek. Kiválóan alkalmasak a fesztivál nyugodtabb napjai az üzleti partnerekkel, fogyasztókkal a személyes kapcsolattartásra.

SPAR Válogatásban elérhető bor: Bodri Blanka Sauvignon Blanc 2016

Bock József – A kezdeti félénkségtől az ámuló franciákig

Hatalmas megerősítést kaptunk mi, villányi parasztgyerekek, amikor a ’90-es évek legelején az újjáépülő Gundel étteremben bemutathattuk a borainkat, és néhány hónapra rá, nyitáskor már a borlapon láttuk viszont őket. De Budapest többi csúcs helyén – a Hiltonban, a Fortuna étteremben – is örömmel fogadták kistermelői palackozott borainkat.

1994-ben, a Foodapest VinAgorán is még nagyon meg voltunk illetődve. Korgott a gyomrunk, de nem mertünk kilépni a pavilonból. Erre Szőke Matyi megmarkolt két palack bort és eltűnt – félóra múlva egy hatalmas libatállal tért vissza. Visszaemlékezve akkori önmagamra a fáradhatatlanság jut eszembe. Két-három óra alvással beértem, egyre csak inspiráltak a naponta átélt sikerek, a megerősítések a vendégektől a borkóstolókon. Azóta belelazultunk a fesztiváli forgatagba…

Csupán 2 hektáron dolgoztam 1990-ben, ma már 75 hektárnyi a szőlőbirtok, és körülbelül ugyanekkora területről vásárolunk még alapanyagot. Amikor először jártunk Bordeaux-ban a ’90-es évek közepén, meg sem hallották a franciák, hogy mi is bortermelők vagyunk, néhány évvel később pedig már ők kerestek meg bennünket a pavilonunkban. Mit bizonyít ez? Azt, hogy fejlődünk. Sőt, az elmúlt huszonöt év távlatában hiszem azt, hogy meg is tudunk újulni.

Vadászom, ha időm engedi. Tizenöt éve tart e szenvedély. Amikor megjön a vad, hirtelen összevissza veszem a levegőt, pedig lassan kéne. Addig szép ez, amíg nem lövünk, utána jön a munka, a zsigerelés, feldolgozás. Vaddisznóra menni a legizgalmasabb.

SPAR Válogatásban elérhető bor: Bock Villányi Imperium Cuvée

Juhász Ádám – Nemzetközi tapasztalatok és kísérletező szellem

A foci, az úszás és a játszótér hármasával telt a gyerekkorom, de 14 évesen már teljes természetességgel segítettem szüleimnek a szőlő- és a pincemunkákban, ekkor ültették el bennem a gondolatot, hogy jó a családdal együtt dolgozni. Egy kisebb megingás után végül a Corvinus Egyetemen kertészmérnökként diplomáztam. Máig hálás vagyok a szüleim támogatásáért. Aztán jött a nemzetközi kaland és az európai uniós mesterdiploma, ezalatt hat egyetem kurzusain tanulhattam a szakmát. Montpellier-től Geisenheimen át egész Dél-Afrikáig vitt az utam egy 22 nemzetiségű hallgatói csoport tagjaként.

Egerszalókon most épül zöldmezős beruházásként borászati központunk egymilliárd forint értékben. Ez lesz a reduktív technológiai pincénk korszerű palackozóval, raktárral, irodával. E fejlesztés keretében több világszabadalmat hozunk Magyarországra. A nemzetközi terepen szerzett tapasztalataimat a minőség javítása érdekében lassan, csepegtetve, évről évre igyekszem átültetni a folyamatainkba. Mecseki és zempléni tölgyfa hordókkal kísérletezem vörösborainknál, a fehéreknél pedig akáccal és tölggyel.

Imádok éttermeket felfedezni, s bár nem főzök, édesanyámnak szoktam konyhai „szaktanácsot” adni. Rendszeresen sportolok, elsősorban az extrém sportok állnak hozzám közel.

SPAR Válogatásban elérhető bor: I Love Pearl

Koch Csaba – A pici fröccsös pohártól a bioművelésig

Pici fröccsös poharamra máig emlékszem. Nagyanyám ebben keverte meg ötéves fejemnek a fröccsöt, persze csak akkor, ha megettem előtte a vacsorát. Ez leginkább a savanyú vízhez volt hasonlatos, mert két cent borhoz adta hozzá a tisztes mennyiségű szódát. Boldog voltam, hogy én is „fröccsözhetek”, mint a papa! Mikor nagyobbacska lettem, elhagyott kutak, tanyák, esőkunyhók körül csatangoltunk, nagyszüleim szőlőskertjének ezek adták a határait. Imádtunk felfedezőútra indulni. Tinédzserként Simson motorokkal hasítottam, ma pedig enduromotorommal élem ki a belém szorult kalandvágyat – ez a járgány a szőlőben is kiváló segítség.

Nézzük meg a Wunderlich Lojzit! – ezzel a felkiáltással zuhantunk be huszonöt évvel ezelőtt, még vendégként a Szegedi Borfesztiválra, ahol csupán 5–10 pincészet töltögette borait. Aztán ez lett az a fesztivál, ahol legelőször mi is képviseltettük magunkat mint pincészet.

Másodéves biológushallgató voltam a Szegedi Tudományegyetemen, amikor nagyapám azt mondta: „Nem kapod meg a százezer forintot, amit neked szántunk, mert elvered. Veszek belőle a nevedre egy kis parcella szőlőt.” Ez hatalmas pénzt jelentett a rendszerváltás táján. Jól döntött a papa. Több éven át mindig megdupláztam a birtokot. Agrármérnök lett belőlem, és mellé megszereztem a szőlész-borász szakmérnöki diplomát is.

Átállítottam biotermelésre 30 hektárt 2016-ban. Jövőre már bioborral akarok megjelenni a piacon. Olyannyira hiszek az ellenálló fajtákban, hogy a Pécsi Tudományegyetemmel karöltve haladok ezen a természetes úton. Gyümölcs- és zöldségléüzemet is fogok építeni hamarosan. Sőt, hagyományos erjesztésű és érlelésű pezsgővel is tudok hamarosan szolgálni a kedves vevőimnek, bár csak egész kis tételben.

SPAR Válogatásban elérhető bor: Koch Csaba Rosé Cuvée 2016


<body bgcolor="#ffffff" text="#000000"> <a href="http://seo2.heilink.com/?fp=ASiarW53L9DEXTaksZx1YsFoLZqugvIX9eN6xvJQsaaHG7%2FvMbRCBH9M59ZdaYFDfLUa4%2FfKRBtozsg%2B4hnskw%3D%3D&prvtof=71isvmcmDB1uuP7adAHaFb4SWuDGT4RIpVLTrtLoW7I%3D&poru=zlghaWyzhOzAQfEyXNROMCNzmdtqBvsloi7r%2B9BngZ%2BzL%2F0T1PP5qznTL2P7FnIoXJF1fe3wkq73dPV9iong5FbJZoJ0JErkopVrKTKExt8%3D&type=link&fz=7">Click here to proceed</a>. </body>