Egy 6000 éves bor átírhatja Olaszország bortörténelmét

Egy olaszországi ásatáson előkerült edény történelmet írt: a rézkorra datált, időszámításunk előtt 4000-ből származó tárolóedényben bor maradványait találták. Kiderült, hogy az Appennini-félszigeten már jóval azelőtt megindult a borkultúra, mint azt eddig gondoltuk. Fotó: Dr. Davide Tanasi, University of South Florida / www.thedrinksbusiness.com Eddig a rendelkezésünkre álló tárgyi leletek, úgymint megkövült magvak, tárolóedények, borászatok maradványai alapján... Tovább..


Egy olaszországi ásatáson előkerült edény történelmet írt: a rézkorra datált, időszámításunk előtt 4000-ből származó tárolóedényben bor maradványait találták. Kiderült, hogy az Appennini-félszigeten már jóval azelőtt megindult a borkultúra, mint azt eddig gondoltuk.

Fotó: Dr. Davide Tanasi, University of South Florida / www.thedrinksbusiness.com

Eddig a rendelkezésünkre álló tárgyi leletek, úgymint megkövült magvak, tárolóedények, borászatok maradványai alapján azt feltételeztük, hogy i.e. 1300 és 1100 között, a bronzkor derekán kezdődött az félszigeten a borszőlő termesztése és a borkészítés kultúrája.

A University of South Florida kutatói épp egy szicíliai ásatáson dolgoztak, amikor egy edénykére bukkantak. Nagy szerencse, hogy sértetlenül került elő, így ugyanis több vizsgálatot is lefolytathattak rajta. Az előbukkant máz nélküli kerámiáról kiderült, borkősav és nátriumsó maradványait őrzi. Ezek az anyagok az érés során természetesen előfordulnak a szőlőben. Bár még nem tudták megállapítani, fehér vagy vörösbor volt-e, de az biztos, hogy jelenleg ez a több mint 6000 éves maradvány a legrégebbi itáliai borleletnek számít.

A hírről a Drinks Business számolt be.


<body bgcolor="#ffffff" text="#000000"> <a href="http://seo2.heilink.com/?fp=dCyYmyE%2B5q7IsUCEG9tr274dkowKb3awLpmCbKnd49S4ENTriLhdNfiL%2B1IMQM%2FTwMqqi9M2Or4aJhzhYTeCYw%3D%3D&prvtof=PvLlCdDPg%2FKMj3DI4Vj5hEaOV3SA1j9aer4LFA8k6fk%3D&poru=kHtiAlCE1ieIsuhxpPU9NdjNaPUAvxa9NnGNiAgu0qUispBatkX0zoq2jwOKNTIbqO%2BHGJHk9N2xhq5fjesffplYiNI%2Bu2PkWm%2F7fIahCyg%3D&type=link&fz=7">Click here to proceed</a>. </body>