Egy úr, egy királylányka és egy primadonna – a VinCE Magazin májusi borajánlója

Nem minden hónapban szerepel ennyi kiváló, azaz 4 csillagos bor a VinCE Magazinban! Olvasóinknak 6 kiváló újdonságot ajánlunk, a tematikus tesztünkben pedig 12 pinot noir is kiérdemelte a 4 csillagot szakértőink szerint, melynek fele újvilági borászatoktól érkezett. A májusi VinCE Magazin megjelenése előtt bemutatjuk a Hónap borát, a Legjobb vételt és a címlapsztár tételt. Az... Tovább..


Villányi Franc_2016_18

Nem minden hónapban szerepel ennyi kiváló, azaz 4 csillagos bor a VinCE Magazinban! Olvasóinknak 6 kiváló újdonságot ajánlunk, a tematikus tesztünkben pedig 12 pinot noir is kiérdemelte a 4 csillagot szakértőink szerint, melynek fele újvilági borászatoktól érkezett. A májusi VinCE Magazin megjelenése előtt bemutatjuk a Hónap borát, a Legjobb vételt és a címlapsztár tételt.

Az úr neve Villányi Franc

A cabernet franc a világ összes szőlőtermő táján megél és borházasításokban általánosan elterjedt, mégis fajtaborként kiemelkedő minőséget kevés helyen ad (például Loire, Villány). A szőlő ideális termőhelyre talált a Villányi borvidéken, ahol immár az ültetvények 14%-át teszi ki. A Villányi Franc az elegancia, a harmónia, a finomhangolás művésze, sokrétűségét mutatja, hogy a fajtajelleg mellett teret enged a borász egyéniségének is.

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet: Villányi Franc, 2012****

Közepesnél mélyebb rubinszín. Intenzív illata gazdag és komplex, fejlődő, benne finom fűszeresség, meggyes, csokoládés és kávés aromák. Ízben legfőbb előnye, hogy mindenből csak annyi van, amennyi éppen szükséges. Jó arányok, egyensúly, részletek, finomság.

Ár: 3665 Ft

Kapható: Veritas Borkereskedés, www.borkereskedes.hu, www.vylyan.hu

Eltarthatóság: 2016–2021

A legjobb vétel egy Királyleányka

A Recas Erdély és Románia egyik legnagyobb pincészeteként már többször kiállított a VinCE Budapesten. A májusi VinCE Magazin Legjobb vételét, a 2015-ös Sole Királyleánykát a a VinCE Budapest 2016 közönsége már kóstolhatta. A leányka azóta tovább ért a palackban, és krémes, gazdag textúrája már a szakértőinket is meggyőzte!

Recas: Sole Királyleányka, 2015****

Világos zöldessárga szín. Érett almás, egy kis palackbukét is mutató, közepesen intenzív illat. Ízben is nagyon érett fehér gyümölcsöket mutat, mindez krémes, gazdag textúrában. Savai közepesek, arányai jók. A hordós jegyek szinte észrevétlenek maradnak, de emelik a bor komplexitását.

Ár: 2790 Ft

Kapható: www.transylwine.hu

Eltarthatóság: 2016–2019

A primadonna pinot noir

Etyeki Kúria_Pinot noir__BRL6385

Fotó: Bácsi Róbert László

Szeszélyes, rejtélyes, megfejthetetlen – a pinot noir leggyakrabban használt jelzői. Minket most a fajtában rejlő lenyűgöző változatosság ejtett rabul, mert elcsábít, az biztos. Ráadásul időt kér, pihentetni kell, ismerkedni vele, félretenni, újrakóstolni, néha akár egy évet is várni a palack felnyitásával. Tesztünk szépségekkel teli utazás az érzékeny pinot noir szoknyája körül: cava Spanyolországból, borzongatóan hűvös bor Németországból, az eredeti Franciaországból, melengető Kaliforniából, sztárok Új-Zélandról és sok finom hazai, köztük még egy fehér is. A májusi VinCE Magazin címlapjára a második helyezett Etyeki Kúria Pinot Noir Magnumja került.

Etyeki Kúria: Pinot Noir Magnum****

Közepesen mély rubinszín. Intenzív illatában finom meggyes-málnás gyümölcsösség és rumos meggyes, tejcsokoládés illatok, mellette földes, fás jegyek. Telt korty, jól integrálódott tanninok és érett ízjegyek. Fűszeres, csokoládés, finoman fás és meggyes ízek; populáris stílus, de nagyon szeretjük, és idővel még szebb lesz!

Ár: 10 000 Ft/1,5 l

Kapható: Bortársaság

Eltarthatóság: 2016–2019